Обсъждаме с Ирак възможностите за износ на ток
28.09.2010 | 10:08
Обсъждаме с Ирак възможностите за износ на ток
Редица двустранни срещи проведе вчера българският външен министър Николай Младенов в ООН

Редица двустранни срещи проведе вчера българският външен министър Николай Младенов в ООН. Със своя иракски колега Хошиар Зебари той разговаря за бъдещето на газопровода "Набуко", който може да бъде захранван с иракски газ, както и за възможностите за износ на електричество от България за Ирак, съобщи за БТА дирекция "Информация и комуникации" на външно министерство.

Във връзка с това Младенов покани иракска делегация от експерти, водена от министъра на енергетиката и петрола Хюсеин ал Шахристани, да посети България за проучване на възможностите за износ на електричество.

С външния министър на Египет Ахмед Абул Гейт министър Младенов обсъди ситуацията в Близкия Изток и перспективите пред преките преговори между Израел и Палестина. Потвърдено беше, че министър Абул Гейт ще дойде София за по-обстойни разговори на 11 ноември, а в началото на следващата година министър-председателят Бойко Борисов ще посети Египет, които се очаква да подпишат серия споразумения в областта на труда и социалната защита, културата, науката и образованието.

Близкият Изток беше тема и на разговорите в предишните дни с генералния секретар на Арабската Лига Амр Муса и с външните министри на Израел, Сирия, Кувейт, Катар и Турция. С Ахмед Давутоглу Младенов обсъди и предстоящото съвместно заседание на министерските съвети на двете страни, което може да се състои преди края на годината. Те се спряха и на възможностите за съвместни действия на Западните Балкани и особено по отношение на Плана за действие за членство в НАТО, даден на Босна и Херцеговина през април.

В продължение на политиката на създаване на нови партньорства и икономически възможности за България, Николай Младенов се срещна също и колегите си от Индонезия, Етиопия, Гана, Нигерия, Уганда, Габон, Грузия и други.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти