Общата европейска валута поскъпва след изборите за ЕП
27.05.2019 | 10:20
econ.bg
Общата европейска валута поскъпва след изборите за ЕП
Еврото се търгуваше в азиатската търговия на нива от 1.1211 щатски долара, доближавайки се до най-високите си нива за 1,5-седмици, след двегодишно дъно от 1.11055 щатски долара, достигнато в четвъртък

Еврото се повиши още в началото на търговията в понеделник, след като проевропейските партии устояха на атаките на различни политически формирования и спечелиха две трети от местата в изборите за Европейски парламент, ограничавайки участието на националистическите опоненти.

Единната европейска валута се търгуваше в азиатската търговия на нива от 1.1211 щатски долара, доближавайки се до най-високите си нива за 1,5-седмици, след двегодишно дъно от 1.11055 щатски долара, достигнато в четвъртък.

Търговията е ограничена в понеделник, поради празници в Лондон и Ню Йорк, където няма търговия на валутните и фондовите пазари, което ограничава движенията при други валутни двойки, освен долар/евро.

Валутата на САЩ се търгуваше на ниво от 109.45 йени, което е с 0.15% над нивото от петък, подкрепена от активизирането на японските пазарни участници, които обикновено в края на месеца правят сделки, преди финансовото приключване на месеца.

Доларът също е ограничен от йената, тъй като американският президент Доналд Тръмп е подложен на натиск във Вашингтон да предприеме мерки за намаляване на търговския излишък с Япония.

Тръмп, който пристигна в Токио в събота, написа в неделя, че голяма част от търговските преговори с Япония ще изчакат до изборите на страната през юли.

Британският паунд се повиши с 0.15% до 1.2731 щатски долара, след като премиерът Тереза Мей обяви дата за своето оттегляне от премиерския пост, като се отдалечи от 4,5-месечното дъно от 1.2605 щатски долара, достигнато в четвъртък.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти