Общинари: Не трябва да се заделят пари за юбилей на Вапцаров, не е роден в Сандански
06.04.2009 | 21:05
Общинари: Не трябва да се заделят пари за юбилей на Вапцаров, не е роден в Сандански
България отбелязва 100-години от рождението на поета
Снимка: Wikipedia

Общинските съветници Евгени Панайотов и Антон Цанев възразиха община Сандански да отдели средства за честване на 100-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров в община Сандански. Мотивите за несъгласието са, че Вапцаров не е роден в Сандански и обедняването на хората, причинено от финансовата криза, съобщи Югозападна информационна агенция .

"Отбелязването на юбилея на поета е част от културния календар на общината за 2009 г., а средствата за това са включени в гласувания вече бюджет от Общинския съвет"
, коментира случилото се по време на редовната сесия на местния парламент зам.-кметът на общината Мария Чинкова. Свидетел на сценката я определи с думата "циркове".


Никола Йонков Вапцаров е роден на 24 ноември - нов стил 7 декември - 1909 година в град Банско. Учи в разложката гимназия (1924-1926), пише "Словото.Бг". След това по волята на баща си учи в морското машинно училище във Варна (1926-1932), като е на практика, първо на кораба "Дръзки", а през април и май 1932 г. с кораба "Бургас" посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид.

Мечтата му е да учи литература, но материалното положение на родителите му налага друго. Постъпва във фабриката на "Българска горска индустрия" АД в село Кочериново - като огняр и после механик. Уволнен през 1936 година, след тежка безработица постъпва като техник във фабриката на братя Бугарчеви в София. После работи като огняр в железниците и в Софийския общински екарисаж.

През 1940 събира подписи из Пиринско, по т. нар. "Соболева акция". Заловен за това, съден, интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч (септември 1941 г.) се занимава с минноподривни дела срещу немските войски. Арестуван, заради тази работа, през март 1942 г., на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер - разстрелян. Единствената му стихосбирка "Моторни песни" излиза през 1940 г. Получава посмъртно почетна Международна награда за мир (1952).
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти