Общинският съвет във Варна ще избира временен кмет
27.03.2013 | 10:23
Общинският съвет във Варна ще избира временен кмет
След решение на Административния съд ще се пристъпи към избора за временен кмет

На извънредна сесия на Общинския съвет във Варна трябва да бъде избран временен кмет на града до насрочването на нови избори. Гласуването може да бъде провалено заради жалбите срещу прекратяването на правомощията на кмета Кирил Йорданов, съобщава bTV.

Въпросните жалби са от Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода", Евангелистка протестантска общност, спортен клуб по бойни изкуства „Сторм" и група интелектуалци. Четирите жалби са подписани от общо 35 души, а мотивите в тях са идентични. Посочено е, че решението на ОИК е незаконосъобразно, тъй като не били спазени административните срокове.

Освен това нямало доказателства, че мнозинството граждани гласували за Кирил Йорданов, са оттеглили вота си. Очаква се днес Административния съд да се произнесе по жалбите. След решението на съда евентуално ще се пристъпи към избора за временен кмет.

В заседанието на местния парламент няма да участват съветниците от БСП, които призоваха за разпускане на общинския съвет. На сесията ще присъстват протестиращи, които настояват за оставки.

Междувременно около 200 протестиращи варненци влязоха тази сутрин в заседателната зала на Общинския съвет и се заканиха да не допуснат съветниците да излязат от сградата, докато не подадат оставки. Вече шести ден един от тях – Младен Живков, гладува пред общината. 40-годишният мъж не е посещаван от лекар.
Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти