Общински съветници ще поискат рефендум в София за проект за 157 млн. евро
07.10.2018 | 09:30
econ.bg
Общински съветници ще поискат рефендум в София за проект за 157 млн. евро
По проект в инсталацията ще се изгаря отпадъкът, който е бил преработен в т.нар. "завод за боклук" край с. Яна. РДФ-горивото ще се използва за работата на "ТЕЦ-София" вместо газ, като от това дружеството "Топлофикация-София" ще спестява между 12 и 15 млн.

Петнадесет общински съветници ще поискат провеждане на местен референдум за това дали Столичната община да вложи 157 млн. евро, от които 67 млн. евро от кредит, за да построи инсталация за изгаряне на РДФ отпадък в "ТЕЦ-София". Докладът за допитването е подписан от съветници от "Политическа група 5", БСП, ДСБ и "Нормална държава" и ще бъде внесен в общината в понеделник, каза Иван Велков (Зелените), който е сред вносителите, цитиран от "Дневник" .

Мотивите в доклада са почти 10 страници, като основните са, че управляващите от ГЕРБ не са обсъждали проекта с граждани достатъчно, не са предложили други по-екологични варианти.

По проект в инсталацията ще се изгаря отпадъкът, който е бил преработен в т.нар. "завод за боклук" край с. Яна. РДФ-горивото ще се използва за работата на "ТЕЦ-София" вместо газ, като от това дружеството "Топлофикация-София" ще спестява между 12 и 15 млн. евро годишно.

Инсталацията ше струва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро ще са кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие, който общината ще изплаща 19 години. Проектът се обсъжда активно в общинския съвет от миналата година, а през май след 4-часов дебат, гласовете на съветниците от ГЕРБ и част от Реформаторския блок бяха достатъчни, за да дадат на общината разрешение да кандидатства за парите.

Срещу намеренията на общината се обявиха екологични организации, "Демократична България" нарече проекта "софийско "АЕЦ Белене", от "Политическа група 5" поискаха отмяна на всички решения досега, като имаше и протест на граждани в столицата. Това обаче не промени мнението на управляващите.

Основните критики са, че при горенето ще се отделят фини прахови частици. Освен това в процеса се създава и силно токсична пепел, която ще трябва да бъде транспортирана до Германия, за да се унищожава. Аргументът на управляващите от ГЕРБ е, че проектът се одобрява от Европейската комисия, което е гаранция, че е екологичен. Според опозицията обаче технологията е остаряла, а избраното място показва безотговорност към жителите на града.

Въпросите в допитването ще са три - дали да бъде построена инсталация с технология за изгаряне, дали тя да бъде в "ТЕЦ-София" и дали общината да вземе заема от 67 млн. евро, посо§и Иван Велков. За да е длъжен общинския съвет да разгледа предложението са необходими подписите на една пета от съветниците. В случая събраните 15 подписа с с три повече от необходимия брой по закон. Целта е предложението да мине през комисиите на общинския съвет, да бъде гласувано на заседание и допитването да се проведе през декември.

Подписалите са Иван Велков, Симеон Славчев, Венцислав Мицов, Светослав Витков (четиримата от Политическа група 5", Марта Георгиева, Иво Божков, Николай Толчев ( и тримата от ДСБ), групата на БСП, Анета Григорова, Войслав Тодоров (Български социалдемократи и Нормална държава).

Досега в София не е провеждан местен референдум, като през миналата година съветниците отхвърлиха предложението на кмета на "Младост" Десислава Иванчева за допитване, с което се искаше спиране на строителството в квартала и преразглеждане на устройствените планове. В момента срещу този отказ се води съдебно дело.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти