Общонационална стачка се вихри в Испания

29.03.2012 | 13:55
по статията работи: Александър Димитров
Публичният транспорт, самолетните полети, както и различни производствени сфери са парализирани поради протестите на синдикатите
Общонационална стачка се вихри в Испания
Снимка: Commons.wikimedia.org

 

Разгневени от реформите на трудовия пазар, хиляди испански работници взеха участие в общонационална сточка, организирана от синдикатите. Протестните действия се предприемат едва ден преди министър-председателят Мариано Рахой да обяви новия държавен бюджет, който предвижда засилени икономии, за да бъде съвместим с препоръките на лидерите на еврозоната.

Над 5 милиона души в страната, или близо 23% от общото население, са безработни, припомня "Гардиън". Безработицата при младите надхвърля 50 на сто. Оспорваните реформи в трудовото законодателство може да задълбочат проблема, след като намаляват разходите на работодателите при уволняване на служители, улеснявайки процеса. Освен това предприятията, които са в трудно положение, ще могат да се оттеглят от колективните трудови договори, които преди това са подписали със синдикатите.

58 души са задържани досега, а 9 са ранените в избухнали сблъсъци, съобщава NY Times, позовавайки се на информация от испанското Министерство на външните работи. Министерството уточнява, че поне за момента няма по-сериозни неуредици и ситуацията е под контрол.

Общата стачка повлия на самолетните полети от и към страната. Авиокомпаниите Ryanair и Aer Lingus предупреждават пътниците, че са възможни нарушения и забавяне в графика, като Ryanair са отменили някои от курсовете си. От Aer Lingus пък съветват желаещите да пътуват да следят интернет страницата им за информация относно графика и евентуалните смущения в него, съобщава The Journal.

Предупреждение идва и от British Airways, които предлагат на пътниците да проверят статуса на полета си преди да тръгнат към летището и също споменават възможни забавяния в графика. Авиокомпанията Iberia обявява, че е анулирана над 400 свои полета.

Транспортната мрежа в градовете също е повлияна от стачните действия. Работниците, опериращи в транспортната сфера, са обещали минимално равнище на обслужване. Очаква се едва 25% от автобусните линии и една трета от влаковите курсове да са активни днес, след като 90% от работниците в железопътната индустрия стачкуват.

Консумацията на енергия пък е намаляла с над 20%, а предприятията от автомобилната, нефтохимическата и строителната индустрии са напълно парализирани поради липса на работна ръка. Силно засегнати са и фабриките, които оперират в нишата на производството на метални конструкции.

Общонационалната стачка идва известно време след изказването на испанския премиер Рахой, че реформаторският му план ще предизвика остра съпротива. El Pais отбелязва, че за осмата всеобща стачка след прехода на Испания към демокрация са били нужни по-малко от 100 дни от идването на правителството на Рахой на власт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...