Огнище на инфлуенца по птиците е открито в Хасковско
23.10.2017 | 16:00
econ.bg
Огнище на инфлуенца по птиците е открито в Хасковско
Собствениците и управителите на птицевъдни обекти не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете и да не допускат контакт между диви и домашни птици

Огнище на инфлуенца (птичи грип) е открито в хасковското село Узунджово, съобщи областната администрация, цитирана от "Фокус".

Със заповед на областния управител е забранено провеждането на пазари и изложби на птици на територията на цялата област. Предстои областната дирекция по безопасност на храните да започне периодични прегледи и при съмнение за инфлуенца, да се вземат проби от домашните и диви птици за вирусологични изследвания.

Собствениците и управителите на птицевъдни обекти не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете и да не допускат контакт между диви и домашни птици. Те ще трябва да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците. Освен това те следва да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици.

Предстои да бъдат свикани заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се набележат конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта. Започват и проверки за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти