Одобрено: Съдът и прокуратурата се местят във Военното НДК

22.08.2012 | 15:48
по статията работи: Петя Бързилска
С 60 съдии ще се увеличи щатният състав на Софийския районен съд
Одобрено: Съдът и прокуратурата се местят във Военното НДК

Днес правителството прие три решения и едно постановление, с които се решава дългогодишния проблем със сградния фонд на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Те са най-натоварените в системата на правосъдието у нас, съобщиха от правителствената пресслужба.

Районните съд и прокуратура в София ще ползват третия, четвъртия и петия етажи от Блок „А” на административната сграда на бул. „Цар Борис ІІІ” №54, както и Националния армейски комплекс (т. нар. Военно НДК) в столичния район „Триадица”. Имотите се отнемат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” и от Министерството на отбраната.

В сградата на бул. „Цар Борис ІІІ” вече тече ремонт, за да бъде в подходящ вид за ползването й от съдиите. За преустройството на Националния армейски комплекс на Министерството на правосъдието днес бяха предоставени близо 10 хил. ля., като точната сума е 9 624 882 лв. По-рано през годината тези средства бяха дадени на МО за довършване на комплекса.

С друго решение правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху два имота в столичния квартал „Овча купел - 2” и го предостави на Министерството на правосъдието. Имотите с обща площ 363 кв. м се намират на първия етаж на бл. 20 и ще бъдат използвани за съхранение на архива на Районната прокуратура на София.

Предоставяйки имотите за управление на Министерството на правосъдието и осигурявайки средствата за ремонта им, ще бъде осигурена нормална работа на органите на съдебната власт в дългосрочен план.

Същевременно стана ясно, че с 60 съдии ще се увеличи щатният състав на Софийския районен съд след преместването на съда. Информацията съобщи пред журналисти министърът на правосъдието Диана Ковачева, цитирана от БТА. 

Тя огледа сградата на бившето ГУСВ, където ще бъдат настанени гражданските отделения на съда.

По думите на и. д. председател на СРС Методи Лалов в момента съдебните състави са около 125, като надеждите са те да станат близо 190. Около 500 души от администрацията на съда ще бъдат преместени във "военното НДК", каза министър Ковачева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...