Одобриха промени в Закона за опазване на околната среда
12.11.2009 | 10:31
Одобриха промени в Закона за опазване на околната среда
Промените предвиждат докладът за състоянието на околната среда да се внася в МС, а не в НС

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, които предвиждат да се изготви авариен план за районите, които могат да бъдат засегнати от големи аварии, включващи опасни вещества. Ако поправките бъдат и окончателно приети занапред екоминистърът всяка година трябва да внася в Министерския съвет доклада за състоянието на околната среда, а не в Народното събрание.

Докладът за 2007 година за околната среда все още не е внесен в Министерски съвет. Доколкото си спомням, той беше минал на процедура на МС през април тази година, впоследствие явно изборите и така нататък удължиха този процес, коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Не виждам никакъв смисъл за такава дълга процедура, тъй като става въпрос за информиране на хората за състоянието на околната среда. В края на 2009 година, тъй като в момента тече междуведомствена процедура от Министерския съвет да внесем този доклад, две години хората чакат, за да разберат какво се е случило през 2007 година. И да го публикуваме като проект, тъй като по закон е записано, че трябва да се одобрява от Народното събрание, тази информация ще бъде нелегитимна дори да ни бъде искана. Така че ние сме дълбоко убедени, че това е една излишна процедура, каза екоминистърът. Иначе няма пречка този доклад да бъде предмет на дискусия в Народното събрание, допълни тя, предаде Dariknews.bg.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти