Около милиард евро могат да влязат в икономиката ни под формата на нисколихвени кредити
09.12.2016 | 09:50
Около милиард евро могат да влязат в икономиката ни под формата на нисколихвени кредити
Около 1/3 от общините имат планове, според които могат да връчват сертификати на инвеститори

В българската икономика могат да влязат близо един милиард евро под формата на нисколихвени кредити. Голяма част от парите са по линия на плана "Юнкер", както и други европейски програми.

Малките и средни предприятия в България са едни от най-активните в усвояването на парите по плана "Юнкер", заяви Георги Янакиев от българското предстватилество на ЕК.

Това е много важно, защото в проектите им  са включени цели, свързани с инвестиране в региони с висока безработица, инвестиране в подкрепа на младежката заетост.

Около 1/3 от общините имат планове, според които могат да връчват сертификати на инвеститори. Българската агенция за инвестиции може да подпомага малките фирми, обясни ръководителят й Стамен Янев.

Заплащане на осигуровки на новонаетите лица, заплащане на обучението на новонаетите лица и изграждане публична инфраструктура,  посочи той.  

 Малкият и среден бизнес е най-важният за българската икономика, защото в България около три четвърти от заетостта се създава от малки и средни предприятия, а в ЕС средно нива от около две-трети,  допълни Янев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти