Около 80% от търговията с цветя е в сивия сектор
08.03.2015 | 14:00
econ.bg
Около 80% от търговията с цветя е в сивия сектор
Загубите за бюджета са в размер на 7 млн. лв.

Около 80% от търговията с цветя е в сивия сектор, а щетите за бюджета са в размер на 7 млн. лв. Това става ясно от проверката на Националната агенция за приходите (НАП) на около 100 борси за търговия на едро. Инспекторите установили, че масово търговците не отчитат оборота.

За да се пресече практиката на укриване на данъци клиентите, дори и при покупката на цветя, трябва да изискват касова бележка. Така те упражняват гражданските си права и имат право да върнат некачествената стока. За неотчитане на оборота санкцията за фирми е 2000 лв., а за търговци на дребно 500 лв. 

Предстои инспектори на приходната агенция  да извършат и "скрити наблюдения".

Инспектори в продължение на дни и седмици следят дали оборотът, който се отчита е реален и дали за всяка продажба се издава касова бележка и ако тогава, по време на присъствието на инспекторите на НАП оборотът значително се увеличава, това е повод да се извърши данъчна ревизия и да се потърсят неплатените за последните 5 години данъци. В последните дни търговията на борсите беше сравнително интензивна, но на дата 8-и март, търговията на дребно е основн“, каза пред БНР Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти