Омбудсманът настоя да се удължи срокът за лихвоточките
23.01.2017 | 15:55
econ.bg
Омбудсманът настоя да се удължи срокът за лихвоточките
Проблемът засяга около 55 хил. дългогодишни спестители за жилища преди 1990 г. Т. нар. лихвоточки, които съответстват на сумата и броя години, през които тя е била на жилищен влог, се компенсират от държавата на цена 8 ст.

В писмо до Народното събрание омбудсманът Мая Манолова настоява в последните си работни дни депутатите да гласуват на второ четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове, внесени от депутати от Реформаторския блок и приети през ноември на първо четене.

Проектът предлага срокът за заявяване на претенции към държавата, изтекъл на 30 ноември 2016 г. , да бъде удължен с две години, както и да се премахне крайният срок, в който държавата трябва да задоволи всички претенции на притежателите на лихвоточки.

Проблемът засяга около 55 хил. дългогодишни спестители за жилища преди 1990 г. Т. нар. лихвоточки, които съответстват на сумата и броя години, през които тя е била на жилищен влог, се компенсират от държавата на цена 8 ст. Заради постоянния недостиг на средства в целевия фонд, около една трета от притежателите на лихвоточки и до днес не са успели да се възползват от компенсацията.

Законопроектът на Вили Лилков и други депутати от Реформаторския блок предвижда още лихвоточките да се наследяват, с тях да могат да се плащат държавни и общински данъци и такси.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти