Организация предлага изцяло частно пенсионно осигуряване
06.03.2018 | 17:55
econ.bg
Организация предлага изцяло частно пенсионно осигуряване
Първата стъпка от предлаганата реформа е намаляване на пенсионната вноска за НОИ с 4 процента и увеличаване със същия процент на вноската за втора пенсия, която се събира от частните пенсионни дружества

Изцяло частно пенсионно осигуряване и право на избор в какво да бъдат инвестирани парите от пенсионните вноски предлагат от организацията Българско либертарианско общество, предаде Дарик. Според организацията, сегашната пенсионна система е в състояние на фалит и в дългосрочен план проблемите ще се задълбочават заради застаряването на българското население.

Първата стъпка от предлаганата реформа е намаляване на пенсионната вноска за НОИ с 4 процента и увеличаване със същия процент на вноската за втора пенсия, която се събира от частните пенсионни дружества.

Ефектът от реформата ще се усети след години, но тя няма алтернатива, обясни Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество. Според него правителството мисли само в краткосрочен план и успява временно да запуши дупките в системата.

"В началото на 2017 и в началото на 2018 г. имахме две последователни години увеличение с по 1 процент на вноските за пенсии. Това е директно увеличаване на данъците и това увеличаване на данъците не е, за да се извърши някаква форма на положителна промяна в пенсионната система, а за да може отново да се запушват дупките. Затова и ние бием алармата. Защото тази реформа ще е много тежка – и политически, и икономически. Става въпрос за някаква форма на социален диалог между поколенията. Има много тежки истини, които трябва да бъдат чути. Ако не се чуят сега, до 2040 г. те вече ще са създали фундаментални проблеми, които са от нивото на проблемите в Гърция", посочи още Панчев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти