Орешарски: Брюксел или ЕЦБ може да са ни посъветвали да се откажем от ERM II
12.04.2010 | 08:14
Орешарски: Брюксел или ЕЦБ може да са ни посъветвали да се откажем от ERM II
Критерий за бюджетен дефицит в ERM II няма, коментира и бившият финансов министър Велчев

След края на едно правителство задълженията на държавата остават, коментира в студиото на БНТ Пламен Орешарски, бивш финансов министър на България. По негови думи от 2005 година досега, включително и според последните данни за бюджета, България е била сред петте най-дисциплинирани държави в ЕС по отношение на фискалната политика. "Не разбирам защо се хванахме с фискалната политика, където сме толкова напред по отношение на която и да било друга политика", коментира той.

Думите на премиера Борисов, че има 150 договора с неизгодни клаузи и скрити анекси, които ще костват 2,2 млрд. лева, коментира и бившият финансов министър от правителството на Симеон Сакскобурготски Милен Велчев. Според него Брюксел не приема извиненията, че предишното правителство не е обезпечило договорите.

Пламен Орешарски допълни, че правителството си е направило сметката, но няма как да обезпечи плащанията за тези договори. Той сравни ситуацията с вземането на кола на лизинг - всеки си прави сметката за средствата, които му трябват, но драстичното спадане на приходите е форсмажор, коментира той.

"Как точно излизат тези анекси?", попита още Милен Велчев. Договорите и анексите се завеждат в деловодството, ако са били скрити в чекмеджетата, сега ли проговори съвестта на чиновниците? По думите на Орешарски, ако в министерствата са искали договорите да бъдат финансирани, те не биха ги крили.

Не е ясно защо отлагаме влизането в т.нар. чакалня за еврозоната ERM II, смята още Милен Велчев. Според него няма изисквания относно бюджетния излишък или дефицит. "Вероятно има сигнал, че няма да ни приемат и се отказваме, преди да ни го кажат", смята Велчев. Европейските ни партньори винаги са ни препоръчвали да не афишираме исканията си да влезем в ERM II, тъй като това не зависи от нас, коментира и Пламен Орешарски. "Може би в Брюксел или от Европейската централна банка са ни посъветвали да не бързаме с подаването на молбата", смята той.

"Бих посъветвал сегашното правителство да не определя дати за членство във валутния съюз. Нека продължат да работят за това, но да не го афишират в страната. Когато успеят, тогава да развеят знамето", допълни още Орешарски. Влизането ни ще се подреди след откровен разговор с партньорите и когато те преценят, че изпълняваме изискванията. Брюксел и ЕЦБ изключително много се дразнят, когато страните сами започват да определят датите, поясни Орешарски.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти