Орязват доходите на работещите в 11 гръцки държавни предприятия
15.10.2010 | 15:02
Орязват доходите на работещите в 11 гръцки държавни предприятия
Реформата за строги икономии ще засегне 21 627 работещи в тези държавни предприятия

Гръцкото правителство обяви, че ще ореже драстично доходите на работещите в 11 най-губещи държавни предприятия и компании от комуналната сфера, съобщават вестниците днес, цитирани от БТА.

Реформата за строги икономии ще засегне 21 627 работещи в тези държавни предприятия, чиито загуби се изчисляват на 1.71 млрд. евро, а  дълговете им възлизат на около 12 млрд. евро. Отбелязва се, че мярката е предприета заради поетия от правителството ангажимент, отразен в меморандума, подписан с ЕС и МВФ, по силата на който Гърция ще получава до 2013 г. пакет от заеми на траншове в размер на 110 млрд. евро, за да се справи прекомерно високия си бюджетен дефицит и държавен дълг, надхвърлящи нормите за еврозоната. 

Едно от тези губещи предприятия е държавната железопътна компания (ОСЕ). Гръцкият парламент вчера прие на първо четене внесения законопроект за преструктуриране на компанията, натрупала дългове от 10.7 млрд. евро. Въпреки протестите на железничарите, кабинетът уверява, че няма да има съкращения, но проектът предвижда персоналът да бъде намален, служители да бъдат прехвърлени на постове в други държавни компании или да бъдат пенсионирани.

В подкрепа на законопроекта са гласували управляващата партия ПАСОК и опозиционната Нова демокрация.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти