Освободиха бившия шеф на "Терем" срещу подписка
17.09.2009 | 16:06
Освободиха бившия шеф на "Терем" срещу подписка
Жечко Петров е обвинен в длъжностно присвояване на над 5 млн. лева

Софийският апелативен съд постанови най-леката мярка за неотклонение „подписка" на бившия изпълнителен директор на военния холдинг "Терем" Жечко Петров. Той беше задържан на 9 септември като срещу него бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на над 5 млн. лева.

Чрез своето решение апелативните съдии измениха първоинстанционното решение на Софийския градски съд, съгласно което на Петров бе наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Съдебният състав прие, че няма обосновано предположение за авторство на престъпление, както и вероятност обвиняемия да се укрие.

Ако бъде признат за виновен, Петров може да получи наказание от 10 до 20 години. Настоящото решение на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Жечко Петров е обвинен в длъжностно присвояване на над 5 млн. лева - парични средства по договор с Министерството на отбраната. Ведомството е обявило конкурс за фирма, която да извърши утилизация на боеприпаси. "Терем" е спечелил конкурса, като оттам са гарантирали, че няма да възлагат поръчката на подизпълнител. Те обаче ангажирали частната фирма "Евроремонтстрой" ЕООД, където била изпратена сумата. Парите са преведени на два транша в края на миналата и началото на тази година, но утилизация така и не е била извършена. Прокуратурата ще проверява дали Петров има нещо общо с фирмата подизпълнител, припомня Dariknews.bg.

Жечко Петров беше назначен за директор на „Терем", който обединява осем военноремонтни завода, точно преди една година със заповед на военния министър Николай Цонев. В края на август в държавното дружество е била извършена данъчна ревизия, която установила, че липсват 19 123 000 лв.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти