Основателят на Alibaba стана най-богатият човек в Китай
23.09.2014 | 11:20
Основателят на Alibaba стана най-богатият човек в Китай
Състоянието на Джак Ма е нараснало с нас 614% от началото на годината

Джак Ма, който е основател и изпълнителен директор на интернет платформата за търговия Alibaba, стана най-богатият човек в Китай със състояние, оценявано на 25 млрд. долара. От началото на годината неговото богатство е нараснало с 614,6% или с общо 22,1 млрд. долара, показва индексът на милиардерите, съставен от „Блумбърг“.

Джак Ма изпревари сънародника си Уанг Джинлин, който е собственик на компанията за недвижими имоти Wanda. Сега той се нарежда на второ място с 24,2 млрд. долара в сметката си, показват изчисленията в годишната класация на най-богатите хора в Китай.

Половината от топ 10 на супер богаташите в Китай развиват бизнеса си именно в сферата на технологиите. Сред тях е Пони Ма, който е основателят на Tencent Holdings. Той е на пето място със състояние от 18,1 млрд. долара. След него се нарежда шефът на Baidu Inc Робин Ли с богатство, равняващо се на 17,5 млрд. долара, пише „Ройтерс“.

През изминалата седмица китайската компания Alibaba пусна на борсата в Ню Йорк свои акции за първи път. Големият интерес към тях повиши значително единичната цена на ценните книжа. От компанията преди време обявиха първоначална стойност в размер на 69 долара. Заради засиленото търсене на борсата в Ню Йорк акциите 93,89 долара или с 38% над първоначално обявената от Alibaba стойност. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти