Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим
31.05.2011 | 11:25
Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим
Тази година кампанията е насочена към вредата от тютюнопушенето при бременните

Днес се отбелязва Световният ден без тютюнев дим.

В София ще се проведат безплатни консултации за бременни жени в градинката пред "Кристал" и ще се събират подписи срещу тютюнопушенето. Те ще станат част от международна стена срещу вредния навик, която ще се построи в Индия с помощта на СЗО, съобщиха от здравното министерство. Тази година кампанията е насочена към вредата от тютюнопушенето при бременните.

Повече за днешните събития може да прочетете тук.

По данни на РИОКОЗ-София 60% от българските жени пушат по време на бременност. 47% от лекарите също пушат, като 23 на сто палят цигари и пред пациентите си. Статистиката сочи, че се увеличават белодробните заболявания сред пасивните пушачи.

От Национална асоциация за профилактика на белодробните болести ще изпратят обръщение до премиера Бойко Борисов с искане да се забрани напълно тютюнопушенето на обществени места. Лекарите са изчислили, че 85-90 на сто от болните в белодробните клиники са пушачи, а от останалите две трети са пасивни пушачи.

По данни на СЗО непушач, който работи 8 часа в задимена от цигарен дим среда, поема токсини, които са равни на пет изпушени цигари, информира Dariknews.bg.

Тревожен е проблемът с ранното пропушване при децата, - около 49.8 на сто от 15-18-годишните млади хора са трайни пушачи.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти