Отбелязваме деня на труда
01.05.2015 | 10:35
econ.bg
Отбелязваме деня на труда
Светът чества международната работническа солидарност

На 1 май светът отбелязва деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Първият опит за честването му в България е през 1890 година от Топографското дружество. През 1939 година Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да чества празника всяка година. След падането ѝ през 1989 година, Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Днес той по традиция ще бъде отбелязан с манифестации от социалистите. Тази година шествия ще има във всички областни градове. Инициативите са под мотото „Време за справедливост!". 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти