Отглеждаме жито и агнета за Катар 4

14.03.2012 | 13:08
по статията работи: Елица Елефтерова
Задълбочава се и двустранното сътрудничество в областта на медицинското образование
Отглеждаме жито и агнета за Катар

Катар проявява интерес към отглеждането и внос на български агнета и производство на месо,  обяви председателят на държавната компания  „Хасад фууд” Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири по време на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Освен това Катар  иска да развива зърнопроизводство в България и най-вече пшеница, ечемик и царевица, заяви Насър Ал Хаджири. Отглеждането на зърнени култури да бъде близо до пристанища, за да се изнася.

„Хасад фууд” е държавна компания, която е създадена  от Катарския  инвестиционен фонд. Катар може да вземат под аренда държавни земи в България и да се купува от частни собственици, каза председателят на „Хасад фууд”. Той допълни, че работят по този начин вече с Грузия и в момента обмислят да влязат и в Румъния.

Министър Найденов обясни, че в България има над 30 млн. дка обработваема земя. Има доста  държавни  пасища, което е предпоставка за развитие на животновъдството. "Нужни са ни инвестиции в животновъдството", допълни министър Найденов.

Той представи още възможностите за производство на розово масло, за изграждане на екарисаж в Угърчин, птицевъдството, аквакултури, логистичен център  за производство на плодове и зеленчуци в Пазарджик. Също за инвестиране в държавното дружество „Врана”, към което има 1500 дка земя, оранжерии и ферми.   

В рамките на днешния ден българският премиер Бойко Борисов и емирът на Катар Н. В. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани обсъдиха продължаващото разширяване на катарските инвестиции в България, възможностите повече българи да започнат работа в Катар и сериозния интерес, който арабската държава проявява към задълбочаване на културното и образователно сътрудничество между двете страни.

България и Катар ще създадат два съвместни центъра - за изследване на Югоизточна Европа в Доха и за изследване на Залива в София. Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация с емира на Катар Н. В. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани.

Катарският емир изрази позитивното отношение на арабската държава за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на медицинското образование. Двамата се договориха представители на катарската фондация за образователни инициативи да посетят България и да проведат срещи с членове на редица български университети. Целта е откриването на англоезични или български курсове в катарската столица.

По време на срещата с българския министър – председател емирът на Катар декларира и особения интерес на арабската държава за сътрудничество в областта на културата. Изразена беше заинтересоваността на Ислямския музей в Доха към османските архиви в България и представянето на българската история и култура в Катар.  

Като израз на позитивните и бързо развиващи се многостранни отношения между Катар и България българският премиер подари на емира  Н. В. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани позлатен пистолет, произведен в България и копия на два документа от българските архиви, от ХІІ век – карта на Катар и документ, в който се говори за катарската страна.

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...