Отказваме се от ERM II засега
09.04.2010 | 14:11
Отказваме се от ERM II засега
Според ревизирани оценки на правителството дефицитът на страната за 2009 г. скача от 1.9 на 3.7%

Официално се отказваме да подаваме документи за европейския валутен механизъм ERM II, защото с този свръхдефицит не изпълняваме изискванията.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет, в която участваха още финансовият министър Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Припомняме ви, кандидатстването в т.нар. "чакалня за еврозоната" беше планирано за тази година.

Правителството започва ревизия на бюджетите на България за 2008 и 2009 г. Вчера финансовият министър Симеон Дянков е информирал Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка за предприетите стъпки.

Премиерът уточни, че ревизирането на бюджетите за 2008 г. и 2009 г. вероятно ще доведе до наказателна процедура за България.

Причина за ревизията е негативният фискален ефект, предизвикан от анексите към 150 договора, сключени от правителството на тройната коалиция, който се оценява на близо 2,15 млрд. лв., обясни Дянков.

"Ревизията я правим доброволно, за да може ЕК да е наясно за проблемите в състоянието на бюджетите на България в предходните години. Целта е предварително от Брюксел да имат информация и да направят съответните корекции в официалната позиция по конвергентната програма. Тя ще бъде обявена официално през следващата седмица", обясни финансовият министър.

"По предварителни оценки до сега на начислена основа дефицитът на България за 2009 г. скача от 1,9 на 3,7%", коментира финансовият министър.

"Излишъкът, който кабинетът "Станишев" е декларирал пред ЕК, че през 2008 г. ще бъде 1,8%, ще падне с 0,2-0,3 процентни пункта, или със 150 млн. лв.", коментира Дянков.

По предварителни данни дефицитът на страната за месец март 2010 г. се оценява на 200 млн лв., каза още Дянков. За тази година няма проблеми за стабилността на фискалната политика и валутния борд, увери министърът.

Тук може да прочетете информация за преструктурирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и одита в енергийния сектор на страната, която беше съобщена по време на брифинга от министър Трайчо Трайков.

От Министерския съвет предаде: Апостол Апостолов

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти