Открито е вторично огнище на чума в Болярово
19.07.2018 | 15:55
econ.bg
Открито е вторично огнище на чума в Болярово
То е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открита зараза, съобщават от институцията

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е установила вторично огнище на чума по животните в град Болярово, област Ямбол. То е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открита зараза, съобщават от институцията.

По заповед на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев ще се извърши принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни от засегнатия животновъд, както и контактните му с животновъдни обекти. Обявена е три километра предпазна зона, около огнището, в която влиза цялата територия на град Болярово. Като допълнителна мярка се въвежда 10-километрова наблюдавана зона, която включва 12 села (Вълчи извор; с. Ружица; с. Малко Шарково; с. Воден; с. Шарково; с. Мамарчево; с. Ситово; c. Лалково; с. Славейково; с. Златиница; с. Дъбово; с. Попово; с. Стефан Караджово; с. Голямо Крушево). В нея ще има ежеседмични клинични прегледи за чума, както и преброяване и актуализация на данните за дребните преживни животни.

По-рано през деня от оперативният щаб за борба с чумата съобщиха, че ще се формира местна координационнна структура в Болярово. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев поиска изслушване в Народното събрание в петък, в което да оперативният щаб за борба с чумата по овцете и козите да получи подкрепа от депутатите за мерките за ограничаване на заразата. Той обвини БСП, че работи срещу националния интерес, като подклажда безпокойството на хората и участва в протестите на животновъдите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти