Отложиха дебата за финансови санкции при безпричинно отсъствие от парламента
28.02.2019 | 13:55
econ.bg
Отложиха дебата за финансови санкции при безпричинно отсъствие от парламента
Има пет проекта на решение за промяна на Правилника на Народното събрание, провокирани от решението на БСП да напуснат парламента под условие

Депутатите отложиха дебата по предложението за финансови санкции на народни представители при безпричинно отсъствие при формиране на кворума или при 3 поредни или общо 5 пленарни заседания в месеца.

Парламентът започна работа с кворум от 128 народни представители. Депутатите от БСП не присъстват в залата. 

Има пет проекта на решение за промяна на Правилника на Народното събрание, провокирани от решението на БСП да напуснат парламента под условие. Депутати от квотата на НФСБ предлагат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания на месец, народните представители да остават без заплати, без клас „прослужено време“, а представителните разходи за парламентарната група да намаляват пропорционално. От ГЕРБ предлагат при констатирано неоправдано отсъствие от поименна проверка на кворума да се прави удръжка в размер на 750 лева от месечното възнаграждение. 

От ВМРО настояват преизчисляване на заплатите да става само веднъж годишно към 1 юли по швейцарското правило, както и на депутат, който не е участват в повече от половината регистрации в рамките на един месец и в повече от половината поименни проверки, без уважителна причина – да му се удържат две трети от месечната заплата. 

За трето обсъждане остава и проект на решение на БСП за замразяване на депутатските заплати на нивото от края на миналото Народно събрание – в размер на 2976, без сумата да подлежи на преизчислява на всеки три месеца спрямо средната работна заплата за страната. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти