Отново може да експлоатират детски труд по Черноморието
19.05.2014 | 09:13
Отново може да експлоатират детски труд по Черноморието
Хотелиери може пак да наемат ученици, които да запълват огромните липси на персонал

 

Ученици може да спасят туристическия сезон на морето, където има огромна нужда от кадри. Може да се повтори ситуацията отпреди няколко години, когато хотелиери и ресторантьори попълниха липсващия персонал с деца.

Това коментира директорът на областната Инспекция по труда в Добрич Младен Мартинов, цитиран от „Стандарт“. По данни на ведомството в последните 3-4 г. наемането на работа на непълнолетни намалява. За миналата година нашата дирекция е издала 200 разрешителни за работа, като децата са наемани основно като пиколи в ресторанти и продавачи в търговски обекти, каза Мартинов.

Сайтовете за работа са препълнени с обяви за наемане на персонал за морските ни курорти. "Само за Добруджанското Черноморие за сезона са нужни над 2000 души. Ние изчерпахме възможностите на бюрата по труда. Настояваме да има повече професионални училища, защото СОУ-тата произвеждат хора без занаят", каза председателят на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България Димитър Димитров.

Внасянето на работна ръка е последната надежда за бранша. От Туристическата камара вече са осъществили контакти със студенти от Русия и Украйна и в момента водят усилено преговори. Ако чуждите учещи склонят да дойдат за сезонна работа, проблемът ще бъде временно решен.

За наемането им обаче има административни пречки, тъй като студентите получават туристически визи. С тях няма как да работят легално, а ако бъдат наети "на черно", ги грози глоба от 20 000 лв. Затова ректорът на Висше училище международен колеж (ВУМК) доц. Тодор Радев призова държавата спешно да въведе 6-месечни работни визи за студенти от трети страни, които желаят да стажуват в морските ни курорти.

Хотелиерите ни разчитат още на работна ръка от Молдова и Румъния. В северната ни съседка обаче стандартът е по-висок, съответно и заплащането и румънците не харесали българските заплати.

От туристическия бранш настояват държавата да се намеси и да им помогне в решаването на проблема с кадрите. Работниците обаче са на друго мнение. "Няма какво да искат държавна политика. Това е частен казус на трудовия пазар. Хотелиерите, вместо да се жалват по медиите, да вземат да вдигнат заплатите.

На мен ми предлагат 500 лв. заплата за работа в кухня. На морето през сезона се работи без почивка по 12-14 часа дневно. А работата в кухнята е тежка - по цял ден изгаряш от жега над печките и на крак. Заплатата е мизерна, тези 500 лв. ги вадят само от 1 турист, дошъл за седмица. Като не искат да плащат, сами да си работят в кухните и да си чистят стаите", отсича 52-годишната Денка Цанкова, която също не желае да работи за толкова ниска заплата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти