Отношенията с Русия ще са водещата тема на срещата на лидерите на ЕС
20.10.2016 | 09:15
econ.bg
Отношенията с Русия ще са водещата тема на срещата на лидерите на ЕС
Разговорът ще е на работна вечеря и се очаква страни като Италия, Унгария, Гърция, Кипър и Австрия да се противопоставят на идеи за нови твърди мерки срещу Москва, както и да призоват за отмяна или облекчаване на санкциите срещу Русия

Лидерите на ЕС ще направят преглед на отношенията с Русия на двудневната среща на върха, започваща днес в Брюксел. В програмата им ще бъде включен и въпросът за тайното финансиране от страна на Москва на националистически организации и партии от политическата периферия в техните страни.

Това става на фона на зачестяващи данни на спецслужбите, че Москва се намесва във вътрешната политика на европейските страни, съобщи "Файненшъл таймс".

Разговорът ще е на работна вечеря и се очаква страни като Италия, Унгария, Гърция, Кипър и Австрия да се противопоставят на идеи за нови твърди мерки срещу Москва, както и да призоват за отмяна или облекчаване на санкциите срещу Русия.

В същото време Лондон и Париж са за засилване на натиска над президента Владимир Путин най-вече заради Сирия и трагедията в Алепо.

В последните седмици се увеличиха призивите за предприемане на действия срещу политиката на Москва в Сирия, но налагане на нови санкции е малко вероятно. Поне това се разбира от думите на германски държавен служител, цитиран от "Ройтерс".

Това е първата среща на върха, на която ще присъства новият британски премиер Тереза Мей, след референдума за Брекзит от 23 юни. Предвид тежестта на други проблеми - като отношенията с Русия и мигрантската криза, се очаква преговорите за излизането на Великобритания от съюза да са на заден план.

Очаква се днес и утре европейските лидери да обсъдят и пилотни проекти за предоставяне на финансова помощ на африкански страни в замяна на ангажимент за намаляване на мигрантския поток към Стария континент.

Страните членки искат да наложат по-строги мерки за идентифициране на незаконните мигранти и връщането им обратно в Африка до края на годината, тъй като догодина се очаква хиляди хора да се опитат да прекосят Средиземно море, тръгвайки от Либия.

Не на последно място европейските лидери ще трябва да решат как да процедират с ратифицирането на споразумението за свободна търговия с Канада, известно като CETA. По план то трябваше да бъде тържествено подписано на 27 октомври в Брюксел в рамките на среща на високо равнище ЕС-Канада. Но сега бъдещето на сделката е неясно, след като миналата седмица парламентът на Валония -френскоезичният регион на Белгия - обяви, че няма да даде съгласието си централното правителство да подпише споразумението.

Засега България и Румъния също запазват резервите си в очакване постигнатата договореност на най-високо държавно равнище за отпадането на канадските визи за техните граждани да се официализира, тоест да бъде включена в писмен документ.

В началото на месеца, в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, канадският премиер Джъстин Трюдо пое ангажимент визите да отпаднат постепенно от 1 май 2017 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти