Отпада подаването на служебни бележки пред НАП
05.09.2018 | 11:30
econ.bg
Отпада подаването на служебни бележки пред НАП
От финансовото ведомство предлагат също така и прецизиране на начина на закръгляване на годишните данъци върху доходите на физическите лица - дължимият данък за довнасяне по годишна данъчна декларация да се внася без стотинки, а само в левове

Подаването на служебни бележки за доходите да отпадне от 2020 г., гражданите да подават в НАП само годишна данъчна декларация, а фирмите да изпращат на данъчните всяка година до 28 февруари цялата информация за доходите и удържаните налози. Това предвиждат промени в Закона за облагане доходите на физическите лица, предложени от Министерството на финансите.

Идеята е информацията от служебните бележки за доходите от трудови правоотношения да се предоставя от работодателите в справка по образец и да отпадне задължението за издаване на служебните бележки.

Освен това всяко лице, което разполага с ПИК, ще може да прави справки в обявените за него данни от съответния платец на доход, което ще улесни попълването на декларацията и в случаите, когато не се подава по електронен път. 

От финансовото ведомство предлагат също така и прецизиране на начина на закръгляване на годишните данъци върху доходите на физическите лица - дължимият данък за довнасяне по годишна данъчна декларация да се внася без стотинки, а само в левове.

 

//

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти