Отрицателните лихви в Япония ще доведат до спад на печалбата на най-голямата банка
16.05.2016 | 12:00
Отрицателните лихви в Япония ще доведат до спад на печалбата на най-голямата банка
Постъпленията на Mitsubishi UFJ вече се свиха с 8% до 951 млрд. йени през миналата фискална година

Печалбата на най-големия кредитор в Япония – Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. (MUFJ), се очаква да спадне с 11% на годишна база, тъй като политиката на отрицателни лихви от страна на централната банка свива доходността от кредитирането, а увеличава разходите по обслужване на лошите кредити, посочиха в изявление от търговската банка. Анализаторите ѝ вече очакват нетната печалба на институцията да достигне 850 милиарда йени или 7,8 милиарда долара през финансовата година, приключваща в края на март 2017 г. - с повече от 200 милиарда йени по-малко, отколкото беше печалбата ѝ през миналата година, когато се сви с 8% до 951 милиарда йени.

Главният изпълнителен директор на Mitsubishi UFJ Нобуюки Хирано е сред най-изтъкнатите критици на политиката на отрицателни лихвени проценти, провеждана от централната банка в страната. Според него тя създава напрежени сред домакинствата и компаниите и ще отслаби кредитните институции, тъй като ще стесни маржовете на лихвените проценти, които понастоящем са сред най-ниските в света. Критикуването на политиката на отрицателни лихви или NIRP не е критикувана само в Япония. Множество други търговски банки също са против са против отрицателните лихвени проценти, като наскоро те бяха разкритикувани и от директорите на UBS.

Обстановката на тежки ултраниски лихвени проценти продължава да се наблюдава и при ZIRP”, коментира Хирано. „Цената на кредита нарасна както за отделните потребители, така и в енергийния сектор“, допълни още той.

Анализаторите очакваха печалбата на банката през предишната фискална година да достигне 1,03 трилиона йени и така да се доближи до рекорда от предходната фискална година. Но до спада ѝ доведоха редица фактори, сред които бяха маржовете по кредитите на определени клиенти и спадът на приходите от кредитиране, обявиха от MUFJ. Спад отбелязаха нетните приходи от лихвите – с 3% до 2,1 трилиона йени, а разходите за обслужване на кредити нараснаха до 255,1 милиарда йени спрямо 161,6 милиарда йени през предходната година. През финансовата 2016 г. се очаква приходите от инвестиционното банкиране на банката да продължат да спадат.

По време на срещата на управителния борд на централната банка на страната през януари, той изненадващо намали лихвения процент по свръхрезервите на търговските банки до -0,1%. Ходът на Bank of Japan доведе до срив на лихвите по кредитите, като към момента ZIRP не е постигнала много за увеличаване на кредитирането в страната. Същевременно се очаква, че управляваната от Харухико Курода централна банка през следващите месеци може да намали лихвените проценти по свръхрезервите на търговските банки до -0,7%.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти