От БСП поискаха договора между пътната агенция и "Автомагистрали" за "Хемус"
14.01.2019 | 15:30
econ.bg
От БСП поискаха договора между пътната агенция и "Автомагистрали" за "Хемус"
В края на миналата година на държавното дружество беше възложено да проектира и изгради участъка от от Боаза до Велико Търново, или общо 134 км. Посочената стойност е 1.1 млрд. лв. без ДДС

Парламентарната група на "БСП за България" внесе искане за предоставяне на договора между Агенция "Пътна инфраструктура" и "Автомагистрали" за строителство на "Хемус", предаде агенция "Фокус". В края на миналата година на държавното дружество беше възложено да проектира и изгради участъка от от Боаза до Велико Търново, или общо 134 км. Посочената стойност е 1.1 млрд. лв. без ДДС. Не са посочени срокове за изграждането на трасето.

По този повод от пътната агенция съобщиха, че договорът ще бъде изпратен за информация в Агенцията по обществени поръчки (АОП) в законоустановения срок до един месец от сключването му. В съобщението до медиите се посочва, че договорът е на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, приложим за публични възложители, какъвто е АПИ.

"Сумата от 1.124 млн. лева е в специална сметка в БНБ, като средствата от нея могат да бъдат използвани само за изпълнение на дейности по участъка от 134 км от "Хемус". Към настоящия момент няма извършени плащания", се казва още в съобщението на АПИ.

"Автомагистрали" ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за строителство на възложените от АПИ 134,14 км на "Хемус". Изграждането на отсечката е разделено на 6 участъка. Целта е тя да бъде готова до 2023 г.

Междувременно вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че договорът позволява строеж без обществени поръчки и няма нарушение на закона. Според него това не може да се приеме за държавна помощ, което да ни създаде проблеми с ЕС, предаде "Фокус".

През ноември БСП поиска от пътната агенция да се разреши лаборатории от чужбина да изследват настилките на вече изградените магистрали и основни пътища. Отговорът от АПИ беше, че по закон това не е възможно.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти