От април ЕС започва преглед на чуждестранните инвестиции в региона
06.03.2019 | 14:40
econ.bg
От април ЕС започва преглед на чуждестранните инвестиции в региона
Скринингът има за цел да даде на страните от ЕС инструмент за намеса в случаите на преки чуждестранни инвестиции в стратегически активи

Европейският съюз ще започне от април преглед на преките чуждестранни инвестиции в 28-членния блок, за да защити европейската сигурност, обществения ред и стратегически интереси, заяви Европейската комисия, цитирана от Ройтерс и БНР.  Това стана факт, след като във вторник европейските министри одобриха процесът, който беше предложен за пръв от ЕК през 2017 година.

"С новата рамка за проверка на инвестициите ще сме много по-добре подготвени, за да гарантираме, че инвестициите, идващи от страни извън ЕС всъщност са от полза за нашите интереси", посочи в специално изявление председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Скринингът има за цел да даде на страните от ЕС инструмент за намеса в случаите на преки чуждестранни инвестиции в стратегически активи, особено ако се извършват от държавно-контролирани или от държавно-финансирани предприятия.

Този ход е в отговор на загрижеността на някои правителства от ЕС, по-специално на властите във Франция и Германия, относно инвестициите от Китай, които предоставят на Пекин достъп до ключови технологии чрез поглъщания на европейски компании, като в същото време голямата азиатска държава защитава собствените си фирми.

"Станахме свидетели на неотдавнашно увеличение на инвестициите в наши стратегически сектори и това доведе до здравословен обществен дебат по този въпрос. С тази нова рамка ние ще сме в много по-добра позиция да наблюдаваме чуждестранните инвестиции и да защитаваме нашите интереси", посочи комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Самата работна рамка ще създаде механизъм за сътрудничество, при който страните от ЕС и ЕК ще обменят информация и ще изразяват опасения, свързани с конкретни инвестиции, като ще се позволява на Комисията да издава становища, когато дадена инвестиция представлява заплаха за сигурността или обществения ред на повече от една държава.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти