Очакваме с до 10% по-малко руски туристи
27.08.2014 | 07:52
Очакваме с до 10% по-малко руски туристи
Причина за спада са усложненият визов режим и политическата обстановка

С между 5 и 10% по-малко ще са руските туристи тази година. Това заяви председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Жельо Добрев. В добрия случая те ще останат без промяна, колкото са били и миналата година, отбеляза той.

Добрев посочи, че през 2013-а около 681 000 туристи от Руската федерация са посетили България. Той обясни очаквания спад с усложнения визов режим и политическата обстановка. 

Според председателя на палатата много руснаци вече пътуват с шенгенски визи, имат имоти в България и туристопотокът от федерацията едва ли може реално да бъде отразен.

По думите на изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев заради фалита на руски туроператори туристическият бранш у нас изгуби не повече от 10 000 - 20 000 летовници през отиващия си сезон. Той посочи, че едноименният курорт е претърпял стотина хиляди лева загуба след фалита на руски туроператор - партньор, допълва БТА.

Президентът на Асоциацията на търговско-промишлените палати в Централния федерален окръг Юрий Агафонов съобщи, че бизнесът ще популяризира в Русия ваканционния комплекс "Камчия" и курорта "Албена".

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти