Пазаруваме все повече по интернет – онлайн покупките с ръст от 13%
09.01.2015 | 16:00
Пазаруваме все повече по интернет – онлайн покупките с ръст от 13%
През ноември търговията на дребно у нас отчита лек ръст

Българите все повече пазаруват по интернет. Онлайн покупките у нас, както и тези по телефона и по пощата, са нараснали с 13,3% през ноември 2014 г. за разлика от същия период на предходната година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Данните за разглеждания период показват, че търговията на дребно през единадесетия месец на 2014 г. е нараснала с 0,1 на сто спрямо октомври. На годишна база увеличението е в рамките на 2,3 на сто.

Изчисленията сочат, че през ноември спрямо предходния месец най-голям ръст в размер на 10,7 на сто има при търговията на дребно с текстил, облекло и обувки. Освен това движение нагоре с по 0,1 на сто има и по отношение на тази с компютърна и комуникационна техника, както и на тази с битова техника, мебели и други стоки за бита.

От друга страна през ноември НСИ регистрира спад от 2,7% при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки. Намаление има и при тази на разнообразни стоки (с 1,5%), търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (с 1,0%), с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,8%), както и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,1%).

Изчисленията на националната статистика показват, че през единадесетия месец на 2014 г. спрямо същия период на предходната година оборотът нараства по-значително при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 6,4%), на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 2,7%), търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 2,1%). От друга страна спад от 9,5% има при търговията на дребно с разнообразни стоки.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти