Пазаруваме повече с карта, когато пътуваме в чужбина
19.08.2013 | 14:44
Пазаруваме повече с карта, когато пътуваме в чужбина
Само за юли хората, имащи карти Visa, са направили покупки извън България за 33,9 млн. евро

Купуваме повече стоки в чужбина с дебитна или кредитна карта отколкото преди. Според данни на Visa изхарчените средства с карти, издадени от български финансови институции, в търговски обекти извън страната нарастват с 23% през юни и юли 2013 г. Сравнението е спрямо същия период на миналата година. През двата летни месеца сумата достига до 65,5 млн. евро. За целта са осъществени 1,23 млн. трансакции, с 28% повече спрямо двата летни месеца на 2012 г. 

Основните държави, в които картодържателите са правили  своите покупки – във физически или онлайн магазини, са Великобритания, Съединените американски щати (САЩ), Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания.

Само за юли притежателите на карти Visa, издадени в България, са направили покупки в чужбина на стойност 33,9 млн. евро, със 7% повече от предходния месец.

По думите на Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България, данните показват, че българските картодържатели все по-активно използват картите си Visa, когато пътуват и пазаруват онлайн в чужди магазини. "Сравнението показва, че месец юли е по-активният от двата месеца. Вероятната причина за това е, че хората традиционно планират летните си пътувания за периода след средата на юни“, допълва Райчева.

Според проучване на компанията за разплащания, направено по-рано тази година, 27% от българите, които ще почиват това лято, ще пътуват в чужбина. От тях една трета ще прекарат ваканцията си изцяло зад граница. Фаворити сред дестинациите, които българските летовниците избират, са Гърция, Турция, Испания и Германия.

По данни на Visa хората предпочитат да използват своите карти за разплащане, защото им позволяват да разполагат с парите си винаги и по всяко време и да правят спонтанни покупки. 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти