Пазарът на имоти се събуди
23.09.2013 | 16:10
Пазарът на имоти се събуди
През първото полугодие има 23% ръст в броя на сделките с жилищни имоти. Спадът в цените се забавя

През първото полугодие има ръст от 23% в броя на сделките с жилищни имоти спрямо същия период на миналата година, съобщи директорът на фирмата за продажба на имоти "ЕРА - България" Теодора Димитрова.

От края на 2012 година спадът в цените на жилищата забави темпо и до средата на годината цените намаляха между 1 и 3%. От компанията посочиха, че ако в края на 2012 г. средната цена на кв. м жилищна площ в столицата е била 737 евро, то към март тази година тя пада по 727 евро. Средната цена на кв. м жилищна площ за страната пък намалява за първото тримесечие от 447 на 443 евро, предаде БТА.

Спадът на годишна база ще е в същите рамки. Ако през следващите месеци обаче има по-слабо предлагане на имоти в ж.к. "Младост" и в районите около спирките на метрото, цените там може да се покачат, смятат експертите на компанията.

Сделките за жилищата в София са средно за 50 - 60 хиляди евро, а в големите градове на страната - между 35 и 45  хиляди евро. Купуват се предимно двустайни и тристайни апартамент, предназначени за основно жилище.

Въпреки че нивата на лихвите на ипотечните кредити остават на сравнително ниско ниво, купувачите избягват да теглят подобни заеми, посочи Теодора Димитрова. В края на 2012 година средната лихва за ипотечен кредит със срок на погасяване  15 - 20 години е била 7%, а през април тази година  пада до 6,9%. Въпреки тази тенденция хората предпочитат да финансират сделките предимно със собствени средства,  посочиха от "ЕРА - България". 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти