Пазарът на луксозни имоти отчете 35% ръст
15.10.2015 | 09:05
econ.bg
Пазарът на луксозни имоти отчете 35% ръст
Психологическата граница от 1 млн. евро за имот вече е прескочена

Общият брой на сделките с луксозни имоти от началото на годината е с 35% по-голям от този през цялата 2014 г.

“Ако от настъпването на кризата през 2008-а до началото на настоящата година считахме сделките на нива над 500 000 евро за сравнително високи, то през 2015 г. психологическата бариера от 1 000 000 евро е прескочена и можем да се похвалим с няколко такива транзакции.”, споделя Весела Илиева, изпълнителен директор на  компанията за луксозни имоти Unique Estates.

По думите й клиентите, готови да инвестират в жилище на висока стойност, са собственици на успешен бизнес, които по-рано са изпитвали колебания, но вече усещат финансова стабилност в дългосрочен план и пристъпват към сключване на сделки. Купувачите в най-високите ценови нива имат изключително сериозни изисквания, рядко правят компромиси и търсят не само добре реализирана идея, а цялостна концепция, която да отличи техния имот от останалите в града.

Богатите клиенти са два основни типа. Единият са семейства, за които домашният уют е приоритет и прекарват повече време у дома – те търсят къщи с удобно местоположение и много помещения, включително за помощния персонал. Другият тип са забързани, работещи хора, които прекарват много малък процент от деня си у дома – те търсят луксозни апартаменти в сгради, където живеят хора от тяхното обкръжение и където могат да получат всички необходими услуги – румсървиз, фитнес, СПА-център,  химическо чистене, помещения за срещи, автомивка и други.

Освен за собствено ползване, все по-често луксозни имоти се купуват и с цел инвестиция. Според екипа на компанията, на пазара има недостиг на жилища под наем във високия сегмент.

„Все по-често в София гостуват чужденци, които търсят варианти за пребиваване в рамките на 3 до 6 месеца. Към момента на пазара се предлагат основно едногодишни договори за наем. Така хотелите се превръщат в единствена алтернатива, без да могат да предложат комфорта на дома”, разказва Весела Илиева.

По думите й това поражда естествен недостиг на наемния пазар.

Средният наем, на който може да се отдава под наем едно луксозно жилище на стойност от около 300 000, е около 2000 евро месечно. Това дава средна годишна доходност от близо7%, при по-малко от 5% за масово жилище от 70 000 евро.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти