Пактът за имиграцията на ООН ще се гласува в Маракеш
10.12.2018 | 09:40
econ.bg
Пактът за имиграцията на ООН ще се гласува в Маракеш
През юли всички 193 страни-членки на ООН, освен Съединените щати, финализираха изготвянето на документа

Глобален пакт за безопасна, регулирана и редовна имиграция трябва да бъде приет на конференция на ООН в Маракеш, която се открива днес. България ще се въздържи при гласуването на документа, съгласно решение на правителството, като страната ни не е единствената, в която пакта за миграцията доведе до противоречия. 

През юли всички 193 страни-членки на ООН, освен Съединените щати, финализираха изготвянето на документа. 

Впоследствие политици в различни държави го интерпретираха като средство, което ще легализира незаконната имиграция и ще я увеличи. Реално документът не задължава приелите го страни да променят законодателството си.

У нас срещу него се обявиха от БСП, както и от националистическите партии в управляващата коалиция. В крайна сметка правителството реши страната ни да се въздържи при гласуването в Маракеш. 

В Евросъюза от подкрепа за пакта ще се въздържат още Австрия, Италия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия и други страни. В Белгия документът доведе до правителствена криза, след като десните коалиционни партньори на премиера Шарл Мишел извадиха министрите си от кабинета заради нежеланието му да оттегли подкрепата на страната за пакта.   

Извън Европа виден противник на документа е Австралия. Представители на Чили няма да присъстват в Маракеш, предвид позицията на властите, че "имиграцията не е човешко право". 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти