Палестинците отхвърлиха проекта на САЩ за икономическа помощ
24.06.2019 | 17:55
econ.bg
Палестинците отхвърлиха проекта на САЩ за икономическа помощ
Вчера Белият дом представи икономически проект за разрешаване на споровете между Палестина и Израел, което определи като „споразумението на века", но то бе отхвърлено от палестинските политически групировки

Вчера Белият дом представи икономически проект за разрешаване на споровете между Палестина и Израел, което определи като „споразумението на века", но то бе отхвърлено от палестинските политически групировки.

Според проекта, Палестина трябва да получи финансова помощ от 50 милиарда долара, 1 милион палестинци да си намерят работа, безработицата да бъде понижена значително. Вашингтон планира и интегрирането на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа с близкоизточния и глобален пазар, ще съдейства за сътрудничеството между Палестина и съседните ѝ държави, също така ще форсира икономическото развитие на Египет, Израел, Йордан и Ливан.

Същия ден говорителят на Фатах заяви, че с парите на арабските държави, САЩ планират да угасят мечтата на палестинците за политическо разрешение на споровете с евреите. Той призова арабските държави, които ще участват в икономическия форум в Бахрейн, да отхвърлят предложението на САЩ.

Вашингтон се опитва да превърне палестинско-израелския конфликт в икономически и хуманитарен въпрос и да разчисти пътя за своето „споразумение на века", посочи говорителят на Хамас.

Палестинският президент Махмуд Абас призова за стачки и демонстрации на палестинците по целия свят в знак на протест срещу проекта на САЩ.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти