Паметникът на Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа
18.01.2018 | 17:55
econ.bg
Паметникът на Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа

Монументът на Бузлуджа попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа в годишната класация на организацията "Европа Ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка.

Това е полуфиналът на ежегодната й инициатива, а 7-те финалиста ще бъдат обявени през март, посочи пред агенция Фокус арх. Дора Иванова, която има проект за спасяването на паметника.

Програмата на "Европа Ностра" не е финансираща. Целта й е да привлече внимание на високо ниво, включително от страната, чиято забележителност е попаднала в списъка.

Наред с Дом-паметника на Бузлуджа са номинирани историческият център на австрийската столица Виена, историческият център на Агирокастро, Албания, късновизантийски църкви във Воскопоя и Виткуки, отново в Албания, въглепреработващо предприятие в Белгия, стара въжена линия и манастири в Грузия, казиното в Констанца, Румъния, замък в Тоскана, праисторически находки в Испания, сиропиталище на Принцовите острови в Истанбул и фабрика за лед в Обединеното кралство.

Някои от тях са застрашени от занемаряване или ново строителство, а други - поради липсата на експертен капацитет, отбелязва организацията на своя сайт.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти