Паркът "Врана" приема вече по 40 хил. туристи годишно
03.09.2017 | 09:00
econ.bg
Паркът "Врана" приема вече по 40 хил. туристи годишно
Почти е приключила реставрацията на части от сградата и се работи по възстановяване на съществувалите в нея два храма

Паркът "Врана" вече е туристическа атракция с над 40 хил. посетители годишно. Това заяви зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов, цитиран от агенция "Фокус".

В езеро в парка бяха пуснати 4 керкенеза и 12 зеленоглави патици.

Инициативата е на общината, а животните са предоставени от Спасителния център на "Зелени Балкани".

Тодор Чобанов обясни, че с фондация "Цар Борис III и Царица Йоана" се работи за отваряне на самия музей в историческата дворцова сграда. Това се очакваше да стане преди време, но още не е факт.

Почти е приключила реставрацията на части от сградата и се работи по възстановяване на съществувалите в нея два храма.

Зам.-кметът изрази надежда до няколко години София, както всички големи европейски градове и столици да предложи на гражданите и гостите си исторически парк с исторически музей. Столична община полага системни усилия, за да подобри парк "Врана" и да го върне към неговите корени. Тодор Чобанов припомни, че във втората половина на 20 век паркът е загубил много от оригиналните си черти. Оригиналният облик на парка се възстановява постепенно и се засаждат различни редки видове, каквато е оригиналната идея.

Директорът на Общинското предприятие "Паркове и градски градини" Милена Васева заяви, че паркът "Врана" е на над 100 години и е своеобразна ботаническа градина. Паркът е отворен за посещение в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа и има екскурзоводи. За първи път е отворен за граждани през 2013 година. Столична община е осигурила автобусна линия номер 505, която води до входа на парка, и тръгва от "Орлов мост".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти