Парламентарната група на партията внася закона за мажоритарния избор
09.05.2017 | 17:15
econ.bg
Парламентарната група на партията внася закона за мажоритарния избор
ГЕРБ предлага 240-те избирателни района да бъдат определени от президента

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе законопроекта за изменение на Изборния кодекс, който предвижда мажоритарен избор във вида, в който той беше внесен през декември преди изборите за 44-о Народно събрание. Това съобщи депутатът Данаил Кирилов.

Той посочи, че според законопроекта България се разделя на 240 едномандатни избирателни района, всеки от които излъчва един депутат. ГЕРБ предлага районирането да бъде извършено от президента като максимално отдалечен от участниците в изборите, за да няма подозрения, че районирането се използва, за да се постигне предимство за една или друга политическа сила.

Кирилов каза още, че държавният глава може да бъде подпомогнат от служба ГРАО, от Нацоналния статистически институт, от Централната избирателна комисия и от други институции.

Депутатът призна, че в законопроекта има и неща, които не са изчистени докрай, например какво става, когато някой депутат бъде избран за министър. Първоначалното предложение е мястото му да остане незаето, но това противоречи в някаква степен на конституцията, която казва, че народните представители са 240, каза Кирилов.

Той обаче допълни, че вносителите са готови да изслушат и други аргументи и ако те са убедителни, да бъдат приети.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти