Парламентът гласува на второ четене промените в Закона за обществените поръчки
24.06.2010 | 09:05
Парламентът гласува на второ четене промените в Закона за обществените поръчки
Изпълнението на обществените поръчки ще бъде в срок до пет години, с малки изключения

Изпълнението на обществените поръчки да бъде в срок до пет години - това ще обсъждат днес депутатите по време на гласуването на второ четене на промените в Закона за обществените услуги.

При първия вариант на проектозакона беше предложено срокът за изпълнение да бъде до 10 години, но по инициатива на ГЕРБ това беше променено.

Все пак депутатите оставиха десетгодишният срок да важи само за услуги по теглене на кредити от банки. Причината да бъдат отделени банковите кредити е да не се спъват европейските поръчки, които имат до шестгодишен период на изпълнение.

Промените в закона предвиждат и гаранцията за изпълнение на обществените поръчки вече да бъде до 3% от стойността на конкурса. Досега същият показател беше 5 на сто, като аргументът на управляващите за промяната е икономическата криза, припомня Dariknews.bg.

Предлага се още наказания до 10% от стойността на поръчките за възложителите им, в случай, че бъдат открити нередности в тях, след като комисията за защита на конкуренцията е разрешила тяхното предварително изпълнение.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти