Парламентът гласува парите за дрехи на полицаите
30.06.2017 | 13:45
econ.bg
Парламентът гласува парите за дрехи на полицаите
От няколко годим полицаите сами си купуват униформите, заради обжалвания по обществените поръчки

Полицаите, на които не им е осигурено униформено облекло през последните години ще могат да получат пари на ръка, според лимита за съответната година. Това реши парламентът, като прие на първо четене промени в закона за МВР. Левовата равностойност няма да се изплаща, когато може да бъде осигурено униформено облекло за съответната година. Парите за изплащане на сумите ще се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 от централния бюджет. Промените бяха подкрепени от всички парламентарни групи.

Нямаше да внесете промените в Закона за МВР, ако я нямаше заплахата от протести, тъй като хората не ви интересуват, каза заместник-председателят на групата на БСП в парламента Драгомир Стойнев. Според него управляващите не могат да се справят с управлението на МВР. "Косми ми поникнаха на езика да ви обяснявам", обърна се към Цветан Цветанов с арабска поговорка Славчо Велков (БСП). По време на предизборната кампания г-н Цветанов ви казах, че полицаите от ОДМВР – Пазарджик от три години си купуват сами униформи. "На вашето заявление, че ще назначите толкова хиляди полицаи, ви казах, че панталони не можете да им купите", каза Велков.

Полицейските синдикати в страната официално обявиха намерението си за национален протест за 5 юли пред катедралния храм "Александър Невски".

В началото на месеца синдикатите поискаха 15-процентово увеличение на полицейските възнаграждения. От думите на вътрешния министър Валентин Радев обаче стана известно, че няма как да се случи в настоящия момент, защото няма аргументи за това. По късно, обсъждайки проблемите на служителите в системата, премиерът Бойко Борисов увери, че правителството ще осигури средства за униформи, които полицаите не са получавали от 4-5 години, както и за гориво.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, в познатия му стил, се опита да обвини опозицията за проблема. "Днес системата е много по-стабилна, отколкото при вас", каза той към БСП. 

"Колегата Румяна Бъчварова, която искате да вкарате в някаква интрига, вие сте майстори в тази посока, направи невъзможното, за да стартират и да наваксат изоставането. През 2015 година има приключена процедура, има подписано рамково споразумение и в момента полицаите вече започват да получават своите униформи", добави Цветанов. "Днес не обсъждаме реформите в системата на МВР, а да можем да оправим вашите грешки", коментира Цветанов. 

"Искаме само да изплатим неизползваната сума от полицаите през 2013, 2014 и 2015 година", добави той.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти