Парламентът днес може да прескочи третото президентско вето
19.10.2017 | 09:15
econ.bg
Парламентът днес може да прескочи третото президентско вето
Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица

Депутатите ще гледат днес ветото на президента върху Закона за отбраната. Той го наложи в началото на месеца, след като парламентът прие завишени изисквания за заемане на поста "постоянен секретар по отбраната" и поиска висшите военни да бъдат представяни пред депутатите. 

Според държавния глава, така не се създават гаранции за по-висок професионализъм и на практика може да се стигне до нарушаване на баланса между органите, които ръководят отбраната на страната. Според президента с § 1, с който се изменя чл. 79 от Закона за отбраната и въоръжените сили на България се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“ като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната.

Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти