Парламентът прие процедурни правила за избор на подуправител на БНБ
08.03.2019 | 12:40
econ.bg
Парламентът прие процедурни правила за избор на подуправител на БНБ
Изборът на нов подуправител се налага, след като миналата седмица Димитър Костов подаде оставка

Парламентът прие процедурни правила за избор на подуправител, ръководител на управление „Банков наздор“ на БНБ. Изборът на нов подуправител се налага, след като миналата седмица Димитър Костов подаде оставка.

Предложението за кандидат за подуправител - ръководител на управление „Банков надзор“ на БНБ се внася в писмена форма от управителя на банката в Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание. Срокът за това е 3 дни след приемане на процедурните правила. Предложението се придружава с писмени мотиви, които аргументират добрата професионална репутация на кандидата. Кандидатът трябва да бъде изслушан от Комисията по бюджет и финанси.

Изборът му се гласува от Народното събрание. Гласуването е явно чрез компютъризираната система за гласуване. Кандидатът се смята за избран, ако е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако кандидатът не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти