Парламентът създаде временна комисия за бизнеса на ЧЕЗ в България
14.03.2018 | 11:15
econ.bg
Парламентът създаде временна комисия за бизнеса на ЧЕЗ в България
Предложението за създаване на комисията е на БСП. В нея ще участват трима народни представители от всяка парламентарна група, като общият им брой ще бъде 15

Депутатите създадоха Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България. Предложението за създаване на комисията е на БСП. В нея ще участват трима народни представители от всяка парламентарна група, като общият им брой ще бъде 15. Комисията ще работи за срок от един месец. За председател бе избран Жельо Бойчев от БСП, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

„Преминаването на собствеността на дружеството в ръцете на неясни собственици при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране е недопустимо от гледна точка на националната сигурност", мотивира предложението на левицата Драгомир Стойнев. Според него, БСП има доста съмнения около тази сделка. „Не може Народното събрание да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто е енергетиката. То е длъжно да установи всички факти и обстоятелства около фирмата купувач", заяви още Стойнев.

„Нямаме никакви притеснения по евентуален дебат, който трябва да бъде проведен в Народното събрание и го доказахме с извънредните заседания на комисията по енергетика, където бяха изслушани всички", каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП, защото тогава ще стане ясно и ще излезе цялата истина, за да може да се спре със спекулациите и да се заиграва със страховете на хората. „Подкрепяме създаването на такава анкетна комисия, защото смятаме, че така ще излезе обективната истина", каза още Цветан Цветанов.

Димитър Лазаров от ГЕРБ предложи освен продажбата на ЧЕЗ, времената комисията да се занимава и с приватизацията на дружеството досега.

От ДПС изразиха известни резерви, че държавата се намесва в работата на две търговски дружества при една планирана продажба. Рамадан Аталай добави:"Много е добре. Нека да разследваме. Нека да направим, но следприватизационният контрол, което е контролирано и е минавало по етапите, също би трябвало да прочетете и да видите какво и по какъв начин се е случвало. Темата, по която днес, още от сутринта всички единодушно ръкопляскахме, 177 човека сме съгласни да покажем на чешката страна, че са корумпирани, някак си не го възприемам."

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти