Парламентът ще ратифицира договора с Македония
18.01.2018 | 09:00
econ.bg
Парламентът ще ратифицира договора с Македония
С 61 гласа македонският парламента ратифицира договора в понеделник. Той бе подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. в Скопие

Парламентът ще обсъжда днес ратификацията на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Тове е първа точка в дневния ред на Народното събрание за днес.

Вчера парламентарните комисии - по външна политика и комисията по европейски въпроси гласуваха законопроекта за ратификацията. Външната, в присъствието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, го подкрепи с 16 гласа „за”, само 1 „против” и без въздържал се.

С 61 гласа македонският парламента ратифицира договора в понеделник. Той бе подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. в Скопие, припомня БГНЕС.

Договорът ни с Македония няма да остане на хартия, заяви Екатерина Захариева по време на заседанието на комисията по европейски въпроси вчера. Тя припомни, че първото предложение за подписването на такъв договор е от 2008 г. и по него се работи от 2012 г. Този договор започна да се изпълнява още преди неговата ратификация и официалното му влизане в сила, каза Захариева. Той дава възможност за честване на общи дати и събития, за засилване на икономическото сътрудничество, за засилване на връзките в образованието и културата. Ще има комисия, в която учени и историци ще работят по въпроси на общата история, ще има и експерти от двете страни, които ще следят за изпълнението на договора.

Според председателя на комисията по външня политика Кристиян Вигенин македонската страна има сериозно намерение да промени политиката си към България и да съдейства за установяване на истински европейски добросъседски отношения.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти