Пациентски организации скочиха срещу доплащането за импланти
29.01.2013 | 09:25
Пациентски организации скочиха срещу доплащането за импланти
Реформата на НЗОК повелява пациентите сами да плащат изцяло за най-скъпите консумативи, вместо както преди да доплащат разликата

 

Пациентски организации скочиха срещу новите изисквания на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които са болните сами да си осигуряват най-скъпите импланти. До момента системата предвижда те по-скоро да доплащат разликата, уточнява БНТ.

По силата на новата методика, влизаща в сила от текущата 2013 година, Касата ще заплаща само най-евтиния консуматив от дадена група. По този начин болните ще трябва да отделят цялата сума от джобовете си, за да си осигурят изкуствени стави, протези и други импланти от най-високо качество.

Още миналата седмица редица пациентски организации, лекари и близо 30 компании за търговия с медицински изделия се обявиха против новите промени. По думите им това обезсмисля здравното осигуряване и ограничава конкуренцията за доставка на даден вид имплант.

Специално изпратено до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Десислава Атанасова писмо пък критикува мярката и определя, че по този начин се павира пътя за монополни машинации.

НЗОК контрира, че тази реформа ще предотврати опитите за изнудване на болните да плащат по-скъпи медицински изделия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти