Пернишко може да бъде наводнено заради небрежни концесионери
07.10.2010 | 11:08
Пернишко може да бъде наводнено заради небрежни концесионери
Самите концесионери почти не се появявали, за водоемите се грижели само пазачи

Концесионерите на общинските язовири не изпълняват договорите си и вероятно ще се наложи част от тях да бъдат прекратени, съобщи заместник-областният управител на Перник Георги Шарлачки, цитиран от БТА.

Две проверки на областната администрация установили, че съоръженията не се стопанисват съгласно поетите ангажименти. Построени са само сгради за рибарите, в същото време по стената се минава като третокласна пътна мрежа, подчерта Шарлачки.

Самите концесионери почти не се появявали, за водоемите се грижели само пазачи. Договорите са сключени на много ниска цена, обясни Шарлачки. Според него обаче на практика се получавало, че национално богатство се експлоатира "без пари", а небрежието на концесионерите създава реална опасност от наводнения.

Ще започнем със санкции на кметовете, заяви Шарлачки. В Пернишка област 13 общински язовира са преотстъпени за ползване. Още три, но собственост на "Напоителни системи" са отдадени под наем.

"При нас няма проблеми с поддръжката, защото като собственици се грижим за инженерната сигурност на съоръженията", заяви директорът на "Напоителни системи" Богомил Борисов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти