Петкова и Добрев на кръгла маса за перспективите за енергийната сигурност в региона
26.11.2018 | 09:20
econ.bg
Петкова и Добрев на кръгла маса за перспективите за енергийната сигурност в региона
Според организаторите, Югоизточна Европа продължава да бъде изолирана енергийно от останалата част от континента

Рисковете и перспективите за енергийната сигурност на Югоизточна Европа ще бъдат обсъждани на кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията и Фондация “Конрад Аденауер“. 

Според организаторите, Югоизточна Европа продължава да бъде изолирана енергийно от останалата част от континента. Националните енергийни пазари са малки и в повечето случаи зависими от Русия като доставчик на петрол и природен газ. Така, макар балканските държави да са енергийно най-бедните в Европа, гражданите им плащат едни от най-високите цени за вносни енергийни източници, казват организаторите. Според тях България играе ключова роля за разрешаване на дългосрочните регионални енергийни предизвикателства, като особено важно в това отношение е осъществяването на междусистемната газова връзка с Гърция. 

На днешната кръгла маса ще бъдат обсъдени още възможностите пред интеграцията на газовия пазар и приоритетите на страната ни за подобряване на енергийната сигурност в региона. В дебатите ще вземат участие енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, председателят на енергийният регулатор Иван Иванов, дипломати и експерти. 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти