Петролът поевтинява и в началото на новата седмица
07.08.2017 | 09:55
econ.bg
Петролът поевтинява и в началото на новата седмица
Към 9 часа българско време фючърсите на европейския вид Brent се понижиха със 17 цента, или 0,32 процента, до 52,25 долара за барел

Новата седмица започна с поредно поевтиняване на петрола, но цените са все още близо до 9-седмичния си връх, подкрепени от силните данни за работните места в САЩ и лекия спад броя на кладенците за сондажи.

Към 9 часа българско време фючърсите на европейския вид Brent се понижиха със 17 цента, или 0,32 процента, до 52,25 долара за барел. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI спаднаха с 15 цента, или 0,30 процента, до 49,43 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията миналия петък.

Цените и на двата бенчмарка се задържат близо до най-високите си стойности от края на май, когато производителите на петрол от карета ОПЕК и още 12 държави извън него продължиха срока на споразумението за намаляване на добивите с общо 1,8 милиона барела в денонощие до края на март 2018 година.

"Цените на суровия петрол нараснаха силно в края на миналата седмица, тъй като инвеститорите попанаднаха под влияние на добрите данни за нарастване на свободните работни места в САЩ, което бе възприето като положителен знак за нарастване на добивите на петрол в САЩ. Подкрепа за поскъпването обаче дойде от данните за спадналия брой кладенци за добив", коментира анализатор от новозеландската банка ANZ пред „Ройтерс".

Според статистиката, американските работодатели са разкрили над 209 000 нови работни места през юли и са увеличили заплатите. През отминалата седмица, която завърши на 4 август броят на кладенците за сондажи са намалели с два до общо 765, съобщи в миналия петък консултантската енергийна компания Baker Hughes.

Въпреки промените в САЩ, които подкрепиха цените, световните пазари на петрол остават под натиск заради нарастващото производство, твърдят анализатори.

Според данните на инвестиционната банка на САЩ Jefferies, световното производство на петрол е нараснало през юли с 2% на годишна база.

През отминалия месец юли износът на петрол от ОПЕК се е повишил до рекордните 26,11 милиона барела, повечето от които са от Нигерия, става ясно от обобщените данни на „Ройтерс".

Очаква се днес и утре експерти от страните, които подписаха споразумението за намаляване на добивите, да се срещнат в Абу Даби, за да обсъдят мерки за спазването на споразумението за намаляване добивите и ограничаване на предлагането на петрол.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти