Петролът поевтинява от сутринта
15.05.2019 | 10:30
econ.bg
Петролът поевтинява от сутринта
Фючърсите на суров петрол от сорта Brent в азиатската търговия се понижиха до 71.04 долара за барел, което е поевтиняване с 20 цента или с 0.3% спрямо котировките от последните сделки във вторник, когато Brent затвори с ръст от 1.4%

Цените на петрола паднаха в сряда, след като данните показаха изненадващо нарастване на запасите от суров петрол в САЩ, а китайската промишлена продукция за април нарасна по-малко от очакваното. Понижението на цените беше ограничено от нарастващото напрежение в Близкия изток.

Фючърсите на суров петрол от сорта Brent в азиатската търговия се понижиха до 71.04 долара за барел, което е поевтиняване с 20 цента или с 0.3% спрямо котировките от последните сделки във вторник, когато Brent затвори с ръст от 1.4%.

Фючърсите на американския суров петрол (WTI) са на стойност 61.38 долара за барел, което е с 40 цента или с 0.7% под нивата от вторник, когато WTI затвори пазара с ръст от 1.2%.

Запасите от суров петрол в САЩ неочаквано нараснаха миналата седмица, докато запасите от бензин и дестилати се увеличиха, показват данните от частния American Petroleum Institute във вторник. Запасите от суров петрол са се увеличили с 8.6 млн. барела през седмицата до 10 май, до общо 477.8 млн. барела, докато анализаторите очакваха намаление само с 800 000 барела.

Запасите от суров петрол в центъра „Кушинг" в Оклахома, се увеличиха с 2.1 млн. барела, съобщи държавната Агениця за енергийна информация (ЕIА), която ще обяви своите данни по-късно днес.

"Ако данните на EIA се потвърдят, може да очакваме поевтиняване на петрола, но остават твърде много геополитически рискове, които по принцип подкрепят поскъпването на суровината", прогнозира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в брокерската компнания OANDA в Сингапур.

Саудитска Арабия заяви, че военни безпилотни днове са ударили две от платформите за добив два дни, след атаката на петролни танкери край бреговете на Обединените арабски емирства. В същото време американски военни изночници твърдят, че са подготвени за „евентуални заплахи срещу САЩ от военни формировяния в Ирак, подкрепяни от Иран".

Атаките се случиха на фона на нарастващото напрежението между САЩ и Иран след решението на Вашингтон този месец да намали износа на ирански петрол до нула и да увеличи военното си присъствие в Персийския залив в отговор на отправените ирански заплахи.

Междувременно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви във вторник, че световното търсене на петрол ще бъде по-високо от очакваното тази година, тъй като растежът на предлагането от конкурентите, включително производителите на шистов петрол в САЩ, се забавя. Това означава, че може да се очаква един по-затегнат пазар, ако ОПЕК и други страни извън картела не увеличат производството си.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти